Lichtkleuren en LED’s
De kleur van het licht wordt gemeten in KELVIN-graden :
Kelvin is een meeteenheid in het internationale systeem die de thermodynamische temperatuur uitdrukt. Het Kelvin-symbool is “K”.
De kelvin praktijk:
In de praktijk geeft het Kelvin-getal de kleur van een lichtbron aan. Als voorbeelden bieden we enkele concordantie benchmarks :

Definitie van Color Rendering Index (CRI) :
In het nederlands wordt dit vertaald als “Kleurweergave-index”. Deze index geeft het vermogen van een lamp aan om een exacte onderscheiding van kleuren mogelijk te maken.
Wat is een goede kleurweergave-index ?
Een CRI gelijk aan 100 komt overeen met het natuurlijke licht van de dag. Op dit niveau worden de kleuren waargenomen zonder verlies voor het menselijk oog.
Lampen die kunstlicht uitstoten, kunnen geen CRI boven de 90 geven. Op plaatsen waar kleuren moeten worden gerespecteerd (bijvoorbeeld verkoop- of tentoonstellingslocaties), is het van essentieel belang om apparatuur te leveren met een uitstekende kwaliteit. index tussen 75 en 90.
Alle verlichtingsapparaten die door Lighting Trade worden aanbevolen, hebben een CRI-index tussen 75 en 90.
Hoe meet u een lichtkleur :
Het witte licht bestaat uit rood (R), groen (V) en blauw (B) en wordt genoteerd in percentages. Bijvoorbeeld 30% groen, 50% rood en 20% blauw. De som van deze percentages is altijd gelijk aan 100%. De aanwezigheid van een bepaalde kleur kan variëren en daarom een bepaalde kleurtint produceren.
Als slechts twee van de drie kleuren worden gemeten, kunnen we de derde kleur altijd zelf invullen omdat de som altijd 100% is. Daarom kunnen kleuren altijd worden opgegeven met 2 cijfers en worden ze kleurcoördinaten genoemd.
Hetzelfde principe is van toepassing op lichte kleuren die nooit helemaal wit zijn, maar warm wit, neutraal of koud wit.
SDCM – Waarneembare kleurverschillen :
De kleurafwijkingsmeting van licht is de SDCM, die staat voor Standard Deviation Color Matching. Het is hetzelfde als de MacAdam-ellipsen. In 1942 bestudeerde MacAdam al het feit dat mensen kleurverschillen in licht waarnemen. Hij definieerde de kleurcoördinaten van de ruimte waarin 50% van de proefpersonen een kleurverschil waarnamen, terwijl 50% van de deelnemers geen verschil waarnamen. In dit geval spreken we van 1 SDCM, die de vorm heeft van een ellips. Dat is waarom het een MacAdam-ellips wordt genoemd. Als een lichte kleur afwijkt van 2 SDCM, neemt het aantal mensen dat dit kleurverschil waarneemt toe, omdat de ellips 2x groter is geworden. In de praktijk hebben de verlichtingsproducten van de meeste gerenommeerde fabrikanten tussen de 4 en 7 SDCM.
